Het dal en zijn geschiedenis

Al 700 jaar voor Christus was het dal bewoond. Bij Le Plantin zijn 2 armbanden uit die (bronzen) tijd gevonden. Vanaf 428 stond het dal onder episcopale bescherming en vanaf 989 verworven de inwoners het recht om hun grond te houden zonder enige belasting te betalen. Dit privilege gaf hen de naam ‘Alleus’ of ‘Francs Alleus’. Dat kwam van het latijn ‘allodium; grond vrij van alle rechten’. Zo is de naam Les Allues ontstaan.

In het laatste deel van de 19e eeuw en begin1900 was Les Allues een dorp met een hotel en een winkel. Het was geliefd bij diegenen die in Brides les Bains een kuur volgden.

Hieronder en tussen de volgende tekst wat oude ansichtkaarten. Indien de muis in een handje verandert, klik dan op het plaatje voor het tonen van het plaatje in een hogere resolutie.

De oven wordt nu nog een keer per jaar gebruikt om brood te bakken tijdens het ‘fête à fanfoú”, op de eerste zondag in augustus. Dan vindt ook de processie plaats naar de Chapelle van Saint Apollonie. L’Étoile du Berger ligt aan het weggetje links van de oven. De Chapelle van Saint Appolonie vlak achter ons huis.

Omdat Oostenrijk zich in 1938 aansloot bij Duitsland, zochten Engelse skiërs nieuwe locaties. Peter Lindsay had in 1936 Les Allues ontdekt en in 1938 werd daar de eerste skilift van het dal in gebruik genomen die begon daar waar nu nog de refuge CAF staat in Les Allues. Deze lift is al lang verdwenen. In 1939 werd in Méribel het eerste hotel (Le Doron) gebouwd en skiërs werden met een ‘télétraineau’, een slee met een motor met 31 plaatsen naar boven gebracht.

Door de oorlog kwam alles stil te liggen maar na 1945 heeft Peter Lindsay met voortvarendheid de ontwikkeling van Méribel voortgezet. Peter Lindsay hield ook van esthetiek. Samen met de architecten Christian Durupt en Paul Grillo stelden zij eenstrikte bouwverordening op: nieuw te bouwen huizen, chalets en appartementen moesten schuine daken krijgen, veel hout aan de buitenkant, daken van lauze (platte steen), etc. Daardoor heeft het dal een mooi ingepaste allure, in tegenstelling tot Courchevel dat heel lang platte daken toestond en Les Menuires en Val Thorens met vierkante flatgebouwen in de berg.

In 1992 zijn de Olympische winterspelen onder meer in Méribel gehouden. Ter gelegenheid daarvan werd een zespersoons cabinelift gebouwd vanuit Brides les Bain, naar Les Allues, via Le Raffort naar Méribel La Chaudanne. Hierdoor werd Les Allues en Le Raffort direct verbonden met het skigebied. Veel leegstaande chalets zijn vervolgens opgeknapt. Velen kozen voor een ruimer chalet in plaats van een appartement en de lager gelegen dorpen hebben daardoor de laatste 20 jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt.

Hoger dan Les Allues, liggen Chandon, Nantgerel, Le Raffort, Méribel Village, Méribel en Mottaret. Rondom Les Allues liggen Le Villard, Le Villaret, Hautville en Le Biolley.

In het dal wonen momenteel circa 1.900 inwoners permanent, er zijn tientallen hotels en restaurants, vele chalets en appartementencomplexen met in totaal 35.000 bedden voor toeristen.